Nieuws

30-08-2017

Wonen op het water: zo pak je het aan...

EEN LIGPLAATS VINDEN 

Er zijn nog amper vrije ligplaatsen in België. Vaak kom je op een wachtlijst terecht, of je moet al geluk hebben dat je een boot met de ligplaats kan overnemen. Het beheer van de ligplaatsen is in handen van Waterwegen & Zeekanaal nv en nv De Scheepvaart. Bij hen moet je zijn als je een plaatsje op het water wil. 

 

Deze ligplaats huur je van hen. Er wordt een overeenkomst afgesloten voor de huur van een bepaald stuk wateroppervlak, door een specifiek voertuig. Voor woonvaartuigen omhelst zo een overeenkomst 9 jaar. Een concessie valt niet zo eenvoudig te bemachtigen, volgende zaken heb je alvast nodig: 

 

  • Een woonboot: zonder boot, geen concessie. Heb je er nog geen bij het afsluiten van de overeenkomst, dan krijg je 6 maanden de tijd. 
  • Immatriculatie: dit is de nummerplaat van de boot. Grotere boten hebben ook een meetbrief nodig. 
  • Klassecertificaat: dit certificaat geeft aan dat je boot zeewaardig is. Dit is voor 5 jaar geldig. 
  • Verzekering: een specifieke verzekering voor brand, burgerlijke aansprakelijkheid en eventuele bergingskosten. 
  • Plaatsbeschrijving: vergelijkbaar met een plaatsbeschrijving bij een huis.

 

WAT BEPAALT DE HUURPRIJS? 

Hier spelen een aantal factoren mee. De grootte van het schip, de locatie, het gebruikerstarief en de ligplaats. Dichter bij een stad betaal je meer, daar mag je zeker van zijn. Voor de ligplaats bepaal je overigens een waarborg. Reken maar op ongeveer € 2.500 borg. 

 

WAT MET DE AANGRENZENDE KAAI?

Nee, deze is niet zonder meer van jou. Wil je hier iets plaatsen, een tuintje, een fietsenrek of wat anders, dan zal je dit moeten aanvragen bij je gemeente. Je domicilie vraag je overigens ook bij de gemeente aan waar je boot aangemeerd ligt. Verplaats je je met je boot, dan wordt het adres waar je minimum 6 maanden per jaar verblijft gebruikt. 

 

HOE GERAAK IK AAN ELEKTRICITEIT EN GAS?

Bij sommige ligplaatsen zijn er nutsvoorzieningen aanwezig. De kosten daarvan worden doorgerekend. Indien er geen voorzieningen zijn, contacteer je het best de gemeente en/of de leveranciers. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd evident is om een aansluiting te krijgen. Haal de petroleumlamp maar boven!

 

WAT MET DE KOSTEN?

Een boot is een roerend goed, er wordt dus geen kadastraal inkomen berekend en je betaalt geen onroerende voorheffing. Een stevig pluspunt, al moeten we ook wel aangeven dat niet alle banken staan te springen om een lening voor een woonboot toe te kennen.

 

door Kevin Stickens Bron: https://immo.vlan.be/nl/Nieuws/2525/Wonen-op-het-water--zo-pak-je-het-aan?utm_source=dbimmovlan&utm_medium=email&utm_campaign=20170830_immovlanweekly_nl&utm_content=article_3