Nieuws

17-05-2017

De 6 voordelen van een groendak

Woon je in de stad, maar heb je toch nood aan een beetje groen? Een groendak kan een oplossing bieden! Niet alleen breng je wat groen in de stad, een groendak heeft nog heel wat andere voordelen. Wij zetten ze alvast even op een rijtje. 

WAT IS EEN GROENDAK? 

Een groendak is an sich niets anders dan een dak dat bedekt is met planten of gras. Met een groendak werk je actief mee aan een groener stadsbeeld. Maar een groendak is niet alleen ecologisch verantwoord en mooi, er zijn ook nog heel wat andere voordelen. Wist je trouwens dat er gemeentes zijn die een premie geven voor het aanleggen van een groendak? 
 

DE 6 VOORDELEN VAN EEN GROENDAK

1. Minder wateroverlast
 
Regenwater wordt opgevangen en gefilterd door het groendak waardoor er heel wat minder water in de riolering terecht komt. 
 
2. Je dak gaat langer mee
 
Het groen beschermt je dak tegen schadelijke UV-stralen, ijs en sneeuw. Warmte en koude hebben zo veel minder invloed op je dak waardoor dit 2 à 3 keer langer meegaat. 
 
3. Isolatie 
 
Het bijkomende laagje op je dat zorgt voor een uitstekende isolatie. Dit merk je ongetwijfeld op je energiefactuur.
 
4. Geluidsisolatie 
 
Het groen absorbeert ook heel wat omgevingslawaai, maar ook regen of hagel. 
 
5. Extra ruimte
 
Groene vingers? Met een groendak schep je je eigen groene oase in de stad, als het dak bewandelbaar is toch. Je eigen kruiden of groenten kweken, fijn toch? 
 
6. Verbetering van de luchtkwaliteit 
 
Met je groendak werk je effectief mee aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Je groendak filtert luchtvervuiling en stof uit de lucht en het zorgt ook voor de toename van zuurstof in de atmosfeer. 
 

IS JE DAK GESCHIKT? 

Beschik je over een plat dak of een dak met een helling van maximaal 20 graden gericht naar het zuiden of 35 graden gericht naar het noorden, westen of oosten, dan moet een groendak in principe mogelijk zijn. Blootstelling aan zon is essentieel en houd er rekening mee dat schaduw en glas een negatieve impact kunnen hebben op de vegetatie. Check uiteraard voordat je aan de slag gaat of je dak waterdicht is en of je dak voldoende draagkracht heeft. 
 
Bron: http://immo.vlan.be/nl/Nieuws/2385/De-6-voordelen-van-een-groendak