Nieuws

21-10-2019

Coöperatief samenwerken is dé sleutel tot succes voor de immo sector

Een coöperatie is een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van economische macht en het behalen van schaalvoordeel. Via de IMMOSCOOP coöperatie verenigen vastgoedmakelaars zich om zo gezamenlijk doelen te bereiken die voor elk individu onbereikbaar zouden zijn geweest, vooral op het gebied van marketing en (online) publiciteit.

Niet alleen in de vastgoedsector ontstaan coöperatieve vennootschappen, ook in andere sectoren begrijpt men het nut van samenwerken. Een schoon voorbeeld van een succesvolle coöperatie is Milcobel, gelegen in het West-Vlaamse dorp Langemark, een bedrijf dat in handen is van 2.900 boerenen dat in de laatste 10 jaar werd uitgebouwd tot een zuivelcoöperatie met 1 miljard euro omzet. De winst is daarbij niet belangrijk. 'Die wordt toch wegbelast. Voor Milcobel telt de prijs die de boer krijgt voor zijn melk', horen we daar. En juist daarom is het te doen, opnieuw controle krijgen over eigen producten.

We kennen het allemaal, die nieuwe "transparante" initiatieven en portalen die ongevraagd data van makelaars via een achterpoort proberen te bemachtigen, het zogenaamde 'scrapen', om enige tijd later opnieuw bij de makelaar aan te kloppen met de expliciete vraag om te betalen om de data opnieuw te verkrijgen. En juist daarom werd het coöperatief Immoscoop opgericht; omwille van de talrijke bestaande portaalsites die, door een monopoliesituatie, een steeds groter aandeel van het marketingbudget van makelaars opeisen.

Het samenwerkingsmodel en gedachtengoed van IMMOSCOOP is dan ook de sleutel tot succes. Gedaan met het overmatige digitalisering, en bijgevolg de uitholling van het vastgoedberoep. Immoscoop waakt erover dat de vastgoedmakelaardij in eerste instantie een people's business is én blijft. Verder worden 'scrapers' geblokkeerd, zodat ze geen data meer kunnen 'wegschrapen' die ze dan elders ongewenst, plaatsen.

Immoscoop staat garant voor een betaalbare portaalsite waardoor de makelaars de uitgespaarde kost aan eigen marketing kunnen besteden. Voortdurend sluiten vastgoedmakelaars zich bij Immoscoop aan zodat het samenwerkingsmodel nu al meer dan 448 immo kantoren bevat. Immoscoop reikt een uitgestrekte hand naar alle vastgoedmakelaars om mee te werken aan het succes van dit coöperatieve verhaal. Een beweging waarmee ze opnieuw zelf optimale controle kunnen nemen over de publiciteitskosten.

Samen staan we sterk!

Bron: https://www.immoscoop.be/blog/artikels/cooperatie/