Nieuws

11-12-2017

Wat betekent het kadastraal inkomen voor jou?

 
kadastraal-inkomen.jpg

Als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, is het kadastraal inkomen een belangrijk zoekcriterium. Waarom dat zo is? Het heeft een grote impact op de belastingen die je betaalt. Hebbes.be geeft je een duidelijk overzicht.

De betekenis van het kadastraal inkomen

Het kadastraal inkomen of K.I. is een waarde die bepaald wordt door de Fiscus. Het bedrag staat voor het gemiddeld jaarlijks netto-huurinkomen van een woning. De meeste K.I.’s liggen tussen 400 en 1500 euro. Dat lijkt dus erg weinig voor een jaarlijkse huuropbrengst, maar de laatste aanpassing gebeurde dan ook op 1 januari 1975.

Klein of groot beschrijf?

Het kadastraal inkomen is een bepalende factor als je je eerste woning koopt. Daarom hoor je telkens bovenstaande vraag en lees je ‘klein beschrijf mogelijk’ in veel zoekertjes.

Als het K.I. hoger ligt dan 745 euro, koop je aan groot beschrijf. Je betaalt dan 10 % registratierechten, berekend op de prijs van je droomhuis. Is het K.I. lager of gelijk aan 745 euro, dan kan je kopen aan klein beschrijf of 5% registratierechten.

Weetje: als je 4 kinderen hebt, is klein beschrijf mogelijk tot en met een K.I. van 845 euro!

Zekerheid bij je aankoop

Het kadastraal inkomen heeft dus enorme financiële gevolgen.

Daarom vragen heel wat kopers om een opschortende voorwaarde in hun aankoopovereenkomst; ze moeten alleen kopen als het kadaster bevestigt dat het K.I. niet verhoogd wordt.

Bijkomende toepassingsvoorwaarden

Het kadastraal inkomen is niet de enige voorwaarde voor het tarief van 5%.

Je geniet er alleen van als je nog geen eigenaar bent van een andere woning. Bovendien moet je binnen de 3 jaar in het huis gaan wonen en moet je er ook 3 jaar blijven wonen. Denk dus goed na vooraleer je toepassing van het klein beschrijf vraagt. Je vastgoedmakelaar en notaris zullen je met plezier alle regels en gevolgen uitleggen.

Jaarlijkse grondbelasting

De Fiscus int niet alleen registratierechten bij je aankoop. Je betaalt jaarlijks ook grondbelasting of ‘onroerende voorheffing’. Ook voor die berekening is je kadastraal inkomen de basis. Bedenk dat die grondbelasting jaarlijks ongeveer 3/4e van je K.I. bedraagt.

Besluit

Bij de aankoop van je eerste woning is het kadastraal inkomen cruciaal. Vraag er dus naar bij de verkoper, makelaar of notaris.

 

Bron: http://www.hebbes.be/artikel/wat-betekent-het-kadastraal-inkomen-voor-jou

 

26-10-2017

Een oude plaatsbeschrijving gebruiken, mag dat?

Om de opmaak van een plaatsbeschrijving te vermijden denkt een verhuurder er misschien wel aan om een oude plaatsbeschrijving aan het contract toe te voegen en die door de huurder te laten ondertekenen. Maar is die werkwijze wel geldig?

Als verhuurder overweeg je misschien wel een plaatsbeschrijving die werd opgesteld bij het begin van de vorige huur aan het huurcontract toe te voegen. Toch doe je dat maar beter niet als je problemen wil vermijden.

 

WETTELIJK VERPLICHT

Als je een huis of appartement verhuurt, moet er bij aanvang van de huurovereenkomst een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt worden. Gebeurt dat niet dan geldt er een vermoeden in het voordeel van de huurder. Hij wordt verondersteld het gehuurde goed in dezelfde staat te hebben ontvangen als diegene waarin hij het teruggeeft bij het einde van de huur. Dit vermoeden is weerlegbaar. Zo kan je bijvoorbeeld een uitgaande plaatsbeschrijving met je vorige huurder voorleggen enz…

 

WANNEER OPMAKEN?

De plaatsbeschrijving moet worden opgemaakt ten laatste een maand nadat de plaatsen door je huurder in gebruik werden genomen. Werd de huurovereenkomst gesloten voor minder dan één jaar dan moet de plaatsbeschrijving uiterlijk binnen de 15 dagen na het in gebruik nemen van de plaatsen worden opgemaakt.

 

WERKEN MET EEN ‘OUDE’ PLAATSBESCHRIJVING?

Het zomaar toevoegen van een oude plaatsbeschrijving aan het huurcontract doe je maar beter niet. De kans bestaat namelijk dat de rechtbank dit niet voldoende zal vinden, ook al ondertekende de huurder ze. Men zou onder andere kunnen zeggen dat een plaatsbeschrijving die al enkele jaren oud is onmogelijk de toestand kan aangeven bij het begin van de huur. In de loop van de jaren doet er zich nu eenmaal onder andere slijtage voor.

Bron: https://immo.vlan.be/nl/advice/huren/2635/oude-plaatsbeschrijving

20-09-2017

Zijn rookmelders verplicht in een huurwoning?

Je verhuurt of huurt een huis of appartement. Moeten er dan in de woning rookmelders geïnstalleerd worden? Hoe ver gaat deze verplichting precies? Wie draagt de kosten van de aankoop en de installatie van de rookmelders?

 

Bij een brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Als je slaapt ruik je evenwel niets en word je ook niet wakker van een rooklucht. De rook van een brand verspreidt zich bovendien zeer snel en is verstikkend. Door rookmelders te plaatsen, kan je je hiertegen beschermen.

HOE ZIT HET IN VLAANDEREN? 

Als je een woning of appartement wil verhuren moet je dat voorzien van voldoende rookmelders. Meer bepaald moet je één rookmelder voorzien per bouwlaag. Verhuur je dus een woning met een beneden- en een bovenverdieping, dan moeten er twee detectoren worden geplaatst. Verhuur je een appartement dat gelegen is op één verdieping, dan volstaat één rookmelder. In kamerwoningen moet bovendien elke kamer én elke gemeenschappelijke kookruimte uitgerust zijn met een rookmelder. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval voor studentenkamers die worden verhuurd.

Plaatste je nog geen rookmelders in een woning die je al verhuurt, dan is het belangrijk dat onmiddellijk te doen. Voor wat betreft woningen en appartementen die gebouwd werden vanaf 1945 en waarvoor je een huurcontract afsloot voor 1 januari 2013 heb je nog even tijd om rookmelders te plaatsen. Je kan daar namelijk mee wachten tot uiterlijk 31 december 2018. Dat geldt ook als het contract voor die tijd werd afgesloten en het stilzwijgend werd verlengd

Hou je je niet aan deze regels dan wordt het door jou verhuurde pand in de regel als niet conform beschouwd.

WIE ZORGT ER VOOR? 

De kosten van de aankoop en installatie van de rookmelders moeten betaald worden door de verhuurder. De kostprijs van zo’n melder valt eigenlijk wel best mee. Je mag rekenen op een prijs van zowat 15 a 40 euro per rookmelder zonder de kosten van installatie.  Die installatie kan je gemakkelijk zelf doen. Het onderhouden van de melders dient te gebeuren door de huurder.  Zo dient de huurder bijvoorbeeld de batterijen van de rookmelders op zijn kosten te vervangen.

Hou er rekening mee dat de rookmelders aan bepaalde voorschriften moeten voldoen. Ze moeten CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604. Ze moeten reageren op de rookontwikkeling bij brand door het produceren van een scherp geluidssignaal en mogen niet van het ionische type zijn. Als verhuurder moet je de rookmelders niet aansluiten op het elektriciteitsnet.  Dat betekent dan ook dat je als verhuurder even goed rookmelders op batterijen mag plaatsen.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Bron: https://immo.vlan.be/nl/advies/huren/2561/rookmelders-verplicht-huurwoning?utm_source=dbimmovlan&utm_medium=email&utm_campaign=20170920_immovlanweekly_nl&utm_content=article_2

30-08-2017

Wonen op het water: zo pak je het aan...

EEN LIGPLAATS VINDEN 

Er zijn nog amper vrije ligplaatsen in België. Vaak kom je op een wachtlijst terecht, of je moet al geluk hebben dat je een boot met de ligplaats kan overnemen. Het beheer van de ligplaatsen is in handen van Waterwegen & Zeekanaal nv en nv De Scheepvaart. Bij hen moet je zijn als je een plaatsje op het water wil. 

 

Deze ligplaats huur je van hen. Er wordt een overeenkomst afgesloten voor de huur van een bepaald stuk wateroppervlak, door een specifiek voertuig. Voor woonvaartuigen omhelst zo een overeenkomst 9 jaar. Een concessie valt niet zo eenvoudig te bemachtigen, volgende zaken heb je alvast nodig: 

 

  • Een woonboot: zonder boot, geen concessie. Heb je er nog geen bij het afsluiten van de overeenkomst, dan krijg je 6 maanden de tijd. 
  • Immatriculatie: dit is de nummerplaat van de boot. Grotere boten hebben ook een meetbrief nodig. 
  • Klassecertificaat: dit certificaat geeft aan dat je boot zeewaardig is. Dit is voor 5 jaar geldig. 
  • Verzekering: een specifieke verzekering voor brand, burgerlijke aansprakelijkheid en eventuele bergingskosten. 
  • Plaatsbeschrijving: vergelijkbaar met een plaatsbeschrijving bij een huis.

 

WAT BEPAALT DE HUURPRIJS? 

Hier spelen een aantal factoren mee. De grootte van het schip, de locatie, het gebruikerstarief en de ligplaats. Dichter bij een stad betaal je meer, daar mag je zeker van zijn. Voor de ligplaats bepaal je overigens een waarborg. Reken maar op ongeveer € 2.500 borg. 

 

WAT MET DE AANGRENZENDE KAAI?

Nee, deze is niet zonder meer van jou. Wil je hier iets plaatsen, een tuintje, een fietsenrek of wat anders, dan zal je dit moeten aanvragen bij je gemeente. Je domicilie vraag je overigens ook bij de gemeente aan waar je boot aangemeerd ligt. Verplaats je je met je boot, dan wordt het adres waar je minimum 6 maanden per jaar verblijft gebruikt. 

 

HOE GERAAK IK AAN ELEKTRICITEIT EN GAS?

Bij sommige ligplaatsen zijn er nutsvoorzieningen aanwezig. De kosten daarvan worden doorgerekend. Indien er geen voorzieningen zijn, contacteer je het best de gemeente en/of de leveranciers. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd evident is om een aansluiting te krijgen. Haal de petroleumlamp maar boven!

 

WAT MET DE KOSTEN?

Een boot is een roerend goed, er wordt dus geen kadastraal inkomen berekend en je betaalt geen onroerende voorheffing. Een stevig pluspunt, al moeten we ook wel aangeven dat niet alle banken staan te springen om een lening voor een woonboot toe te kennen.

 

door Kevin Stickens Bron: https://immo.vlan.be/nl/Nieuws/2525/Wonen-op-het-water--zo-pak-je-het-aan?utm_source=dbimmovlan&utm_medium=email&utm_campaign=20170830_immovlanweekly_nl&utm_content=article_3

12-07-2017

6 exclusieve strandhuizen

De zeebries, fijn zand tussen de voeten, de kracht van het water… wonen op het strand is fantastisch. Voor velen een droom, voor sommigen realiteit. Kijk je mee binnen in deze atypische strandhuizen?

1. BEACH HOUSE, AMERIKA

Welkom in Malibu, het paradijs voor surfers! De kustlijn is er fenomenaal, het water azuurblauw. In dit beach huis is het puur genieten. Ontwaken met het ontspannende geluid van golven op de achtergrond, een koffie erbij en hop met de voeten in het zand. Zalig! Zelfs al zou deze woning op een minder fortuinlijke locatie staan, dan nog blijft het een meer dan geweldige stek. 

 

2. PORTABLE BEACH HUT, NIEUW-ZEELAND

Deze krijgt alvast de award voor “meest vooruitziende woning”. Rekening houdende met erosie, kan je deze strandhut gewoon verplaatsen. Nu ja “gewoon”, daar komt uiteraard wat duw- en trekwerk van een tractor aan te pas. Het huis biedt comfort aan 5 mensen. Heb je geen zin om alweer op het strand te zitten? Giet je een lekker drankje uit, neem plaats op het dakterras en staar weg bij dit mooie uitzicht.

 

3. BEACH HOUSE, AMERIKA

We zijn opnieuw in Malibu. Dit minimalistische huis kenmerkt zich door een geweldige zee aan ruimte binnenin. De grote ramen met uitzicht over het water, maken van deze woonst een idyllisch plaatje. Jaloers!

 

4. HUIS MET ZEEZICHT, ITALIË

Als je hier niet tot rust komt, dan nergens. Deze romantische woning valt te spotten aan de Amalfikust, in het Zuiden van Italië. De kustlijn is er indrukwekkend: rotshellingen, een magisch mooie zee, … Dat mag een Aperol Spritz en pizza Margherita zijn! 

 

5. ZEEHUIS, NOORWEGEN

Niet elk strandhuis staat op een zonovergoten bestemming. Dit prachtige huis is gelegen aan de kust van Noorwegen. Het dak van dit huis is — typisch Noors — bezaaid met gras en ook rondom vind je beplanting. Ideaal voor zeebonken met groene vingers.

 

6. ECO CRUSOE HOUSE, MEXICO

Van een heel ander type. Dit huis is ontworpen voor de bewoners in de dunbevolkte regio Rio Lagartos. Het gaat volledig op in de omgeving en de woning is daarenboven zelfvoorzienend: windenergie, zonne-energie, opvangen van regenwater, … Maximaal Robinson gehalte dus.

 

Bron: http://immo.vlan.be/nl/Nieuws/2451/6-exclusieve-strandhuizen?utm_source=dbimmovlan&utm_medium=email&utm_campaign=20170712_immovlanweekly_nl&utm_content=article_3

 

17-05-2017

De 6 voordelen van een groendak

Woon je in de stad, maar heb je toch nood aan een beetje groen? Een groendak kan een oplossing bieden! Niet alleen breng je wat groen in de stad, een groendak heeft nog heel wat andere voordelen. Wij zetten ze alvast even op een rijtje. 

WAT IS EEN GROENDAK? 

Een groendak is an sich niets anders dan een dak dat bedekt is met planten of gras. Met een groendak werk je actief mee aan een groener stadsbeeld. Maar een groendak is niet alleen ecologisch verantwoord en mooi, er zijn ook nog heel wat andere voordelen. Wist je trouwens dat er gemeentes zijn die een premie geven voor het aanleggen van een groendak? 
 

DE 6 VOORDELEN VAN EEN GROENDAK

1. Minder wateroverlast
 
Regenwater wordt opgevangen en gefilterd door het groendak waardoor er heel wat minder water in de riolering terecht komt. 
 
2. Je dak gaat langer mee
 
Het groen beschermt je dak tegen schadelijke UV-stralen, ijs en sneeuw. Warmte en koude hebben zo veel minder invloed op je dak waardoor dit 2 à 3 keer langer meegaat. 
 
3. Isolatie 
 
Het bijkomende laagje op je dat zorgt voor een uitstekende isolatie. Dit merk je ongetwijfeld op je energiefactuur.
 
4. Geluidsisolatie 
 
Het groen absorbeert ook heel wat omgevingslawaai, maar ook regen of hagel. 
 
5. Extra ruimte
 
Groene vingers? Met een groendak schep je je eigen groene oase in de stad, als het dak bewandelbaar is toch. Je eigen kruiden of groenten kweken, fijn toch? 
 
6. Verbetering van de luchtkwaliteit 
 
Met je groendak werk je effectief mee aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Je groendak filtert luchtvervuiling en stof uit de lucht en het zorgt ook voor de toename van zuurstof in de atmosfeer. 
 

IS JE DAK GESCHIKT? 

Beschik je over een plat dak of een dak met een helling van maximaal 20 graden gericht naar het zuiden of 35 graden gericht naar het noorden, westen of oosten, dan moet een groendak in principe mogelijk zijn. Blootstelling aan zon is essentieel en houd er rekening mee dat schaduw en glas een negatieve impact kunnen hebben op de vegetatie. Check uiteraard voordat je aan de slag gaat of je dak waterdicht is en of je dak voldoende draagkracht heeft. 
 
Bron: http://immo.vlan.be/nl/Nieuws/2385/De-6-voordelen-van-een-groendak
24-04-2017

Dit zijn dé terrastrends van 2017

HET TERRAS: DE VERLENGING VAN JE WOONKAMER 

De tijd dat het terras volledig op zichzelf stond, los van de woning ligt meer en meer achter ons. Een hedendaags terras wordt gezien als het verlengde van je woonkamer. Het spreekt dan ook voor zich dat beide stijlen dicht bij elkaar dienen aan te leunen en bij elkaar aan te sluiten om een optimaal effect te verkrijgen. 
 
Fabrikanten spelen hier alvast gretig op in door interieurvloeren naadloos te laten matchen met terrasvloeren. Zo schep je een coherent geheel waarin het alle seizoen heerlijk vertoeven is. Schuif die deur maar open en je woonkamer wordt eens zo groot! 
 

GROTE TEGELS

Door het gebrek aan ruimte in België worden de huizen en bijgevolg ook de terrassen steeds kleiner. Mits wat creativiteit hoeft dit overigens helemaal geen probleem te zijn. Wil je je terras groter doen lijken? Werk met grote tegels en weinig voegen, zo wordt het oog alvast om de tuin geleid. Ook het mixen van patronen heeft dezelfde uitwerking. 
 

DURF TE COMBINEREN 

Wil je echt wat uitzonderlijks? Dan heb je een beetje durf nodig! Verschillende kleuren tegels geven een geweldig effect in je tuin. Tegenwoordig zijn er heel wat kleuren beschikbaar en bij sommige fabrikanten kies je ook het reliëf zelf. De mogelijkheden zijn enorm. Wil je de vakantiesfeer uit het zuiden in huis halen, begin met je terrastegels! 
 

KERAMISCHE TEGELS VOEREN DE BOVENTOON

Keramische tegels en breder nog, keramisch materiaal is aan een opmars bezig. Heel wat looks zijn beschikbaar dus je vindt ongetwijfeld wat naar je smaak. Beton en natuursteen vormen een dankbaar alternatief. 
 

MIX & MATCH 

Net zoals in de mode en het interieur is mixen en matchen toegestaan. Alle combinaties zijn mogelijk en je kan je creativiteit botvieren. Door de verschillende elementen op elkaar af te stemmen combineer je moeiteloos alle voordelen van de materialen en schep je nog heel wat sfeer ook. 
 
Bron: http://immo.vlan.be/nl/Nieuws/2343/Dit-zijn-dé-terrastrends-van-2017
20-04-2017

Woonlening dan toch voor volle 100 procent mogelijk?

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) heeft met de verzekeraars en de banken een systeem bedacht waardoor een woonlening voor de volle koopsom weer mogelijk wordt. Vandaag zendt hij hierover een brief naar de ­Nationale Bank om formeel advies te vragen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

"Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen", zegt Tommelein. "Dat mag geen voorrecht zijn voor wie ­financiële steun van zijn familie krijgt."

De banken doen echter almaar moeilijker over leningen voor meer dan tachtig procent van de koopsom van een woning. Vanaf eind mei moeten ze op dat vlak zelfs nog een pak strenger worden. De Nationale Bank vreest namelijk dat de banken in problemen kunnen komen door een teveel aan riskante woonleningen. Daardoor wordt de beste rentevoet allen nog beschikbaar voor de happy few die een groot bedrag zelf kunnen investeren.

Toen dit in februari bekendraakte, sloeg de bouwsector alarm. Om daar iets aan te doen, heeft minister Bart Tommelein banken en verzekeraars samen aan tafel gebracht. Uiteindelijk hebben een aantal verzekeringsmaatschappijen gezegd dat ze mee in zee willen gaan door ofwel een kredietverzekering, ofwel een waarborg aan te bieden.

De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank: die zal moeten ­beslissen of de banken in dit systeem mogen stappen. Volgens de Confederatie Bouw zou het plan jaarlijks zowat 2.000 gezinnen kunnen helpen.

Bron: http://www.demorgen.be/binnenland/woonlening-dan-toch-voor-volle-100-procent-mogelijk-b992467a/21P1J3/

27-12-2016

Nieuwigheden omtrent energiepremies

Nieuwigheden omtrent energiepremies

woensdag 14 december 2016

Netbeheerders Infrax en Eandis zullen ook in 2017 premies blijven toekennen voor energiebesparende investeringen. Een aantal voorwaarden zullen volgend jaar wel strenger zijn en voor bepaalde (individuele) energiebesparende maatregelen zal het premiebedrag in 2017 verlagen.

Daarnaast zijn er ook twee nieuwigheden. Vooreerst wordt het mogelijk om een premie te krijgen voor na-isolatie van bestaande muren via de binnenzijde. Daarnaast wordt er een bonus ingevoerd voor wie in een periode van 5 jaar minstens 3 energiebesparende investeringen doet. Alle wijzigingen gaan in vanaf 1 januari 2017 (eindfactuur vanaf deze datum). Tot 31 december 2016 blijft het oude premiesysteem van kracht. De hervorming van de energiepremies kan je hier terugvinden.

Bron: http://www.biv.be/publicaties/alle-publicaties/nieuwigheden-omtrent-energiepremies 

 

19-10-2016

De 6 meest voorkomende gebreken in Vlaamse woningen

De 6 meest voorkomende gebreken in Vlaamse woningen

Het agentschap Wonen-Vlaanderen brengt in haar jaarverslag 2015 de resultaten in kaart van 13.579 conformiteitsonderzoeken in Vlaamse woningen. 47% of 6.344 gecontroleerde woningen bleken niet te voldoen aan de woonkwaliteitsnormen. Dat is een duidelijke verlaging ten opzichte van 2013, toen nog 57% van alle woningen niet-conform waren. Hoewel het aantal niet-conforme woningen daalt, blijven er vaak enkele inbreuken voorkomen die 15 strafpunten opleveren en bijgevolg ernstig genoeg zijn om de woning ongeschikt te verklaren. Het risico op CO-vergiftiging en tekortkomingen op vlak van elektriciteit spannen de kroon.
 
Gebrek Strafpunten Percentage
Ernstig risico op CO-vergiftiging 15 16%
Geen 2 geaarde stopcontacten in de keuken, naast deze die in gebruik zijn voor de vaste toestellen 9 15%
Risico op elektrocutie of brand (op niveau van gebouw en woning) 15 12%
Risico op ontploffing of brand door gebrekkige gas- of stookolie-installatie 15 11%
Trappen, overlopen en/of borstweringen met gebruiksonvriendelijke elementen 3 11%
Ernstige tekortkomingen aan ramen en deuren 3 11%

 

Een woning is ongeschikt als ze minstens 15 strafpunten heeft. Als de woning een ernstig veiligheids- of gezondheidsrisico vertoont, is ze onbewoonbaar, ongeacht het aantal strafpunten. Ongeschikte of onbewoonbaar verklaarde woningen mogen niet verhuurd worden en worden opgenomen in een inventaris. Na een jaar op deze inventaris te hebben gestaan, moet de eigenaar een heffing betalen.

 

Bron: http://www.biv.be/publicaties/alle-publicaties/de-6-meest-voorkomende-gebreken-vlaamse-woningen

17-05-2016

Aantal syndici daalt verder, weldra knelpuntberoep

balans aantal syndici q1 2016

Aantal syndici daalt verder, weldra knelpuntberoep

Het aantal syndici in Vlaanderen en Brussel blijft stevig dalen en bijna 9 op 10 nieuwe stagiairs schrijft zich uitsluitend voor bemiddelingsactiviteiten in. Dat blijkt uit een analyse van de administratieve cijfers van de Nederlandstalige Uitvoerende Kamer tijdens het eerste kwartaal van 2016 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Verder daalt het aantal weglatingen, spectaculair gestegen door de Vastgoedmakelaarswet en de introductie van de deelkolommen, verder richting normale aantallen. Dat wijst erop dat wie een “deelkolomkeuze” wilde maken, ze intussen ook gemaakt heeft.

Netto aantal syndici daalt verder

Het aantal nieuwe syndici kende in het eerste trimester van 2016 dan wel een stijging met 60% ten opzichte van het eerste trimester van 2015 (van 10 naar 16), toch zijn die cijfers natuurlijk bijlange niet voldoende om te voorkomen dat het beroep van syndicus op korte termijn een serieus knelpuntberoep zal worden. Netto daalt het aantal syndici immers stevig, doordat er veel meer mensen een weglating als syndicus aanvragen en krijgen (89) dan dat er nieuwe syndici bijkomen (29).

9 op de 10 smijt zich in de verhuur- en verkoopmarkt

Nieuwe stagiairs blijven ook in 2016, net zoals vorig jaar, in zowat alle gevallen kiezen voor één van beide deelkolommen. De deelkolom van de bemiddelaars is, niet verwonderlijk, veruit de populairste kolom. Maar liefst 9 op 10 nieuwe stagiairs koos er het voorbije trimester voor om enkel aan vastgoedbemiddeling te gaan doen.

Aantal weglatingen is aan het normaliseren

In het eerste kwartaal van 2016 zijn er met 155 weglatingen veel minder weglatingen genoteerd dan tijdens dezelfde periode in 2015, toen er dat nog 234 waren, een verschil dat vooral te zien is bij de stagiairs. Het is een gevolg van het feit dat de meeste stagiairs van deze generatie hun deelkolom(men) al hebben moeten kiezen bij inschrijving: het aantal weglatingen van deze actieve stagiairs is gehalveerd van 102 (Q1 2015) naar 51 (Q1 2016). Bij titularissen is de daling een pak kleiner: van 132 naar 104.

Deelkolomkeuzes zijn grotendeels gemaakt

Ook bij nieuwe titularissen zijn de deelkolomkeuzes grotendeels gemaakt. Het merendeel kiest voor de inschrijving op één enkele deelkolom. Wat de inschrijving op beide deelkolommen betreft (bemiddeling en syndicus), is zowel het aantal opnames op het Tableau als het aantal deelnemers voor de mondelinge bekwaamheidsproef het voorbije kwartaal verder in elkaar gezakt ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Het gaat om dalingen van respectievelijk 22 naar 10 (opnames Tableau als bemiddelaar en als syndicus) en van 19 naar 9 (deelnemers mondelinge bekwaamheidsproef voor bemiddelaar en syndicus).

Bron: http://www.biv.be/publicaties/alle-publicaties/aantal-syndici-daalt-verder-weldra-knelpuntberoep 

04-03-2016

Extreem gunstige financieringsvoorwaarden vertaald zich in een stijging van de woningprijzen met 1 tot 2 procent

Volgens de kredietbeoordelaar Standard and Poor's (S&P) klimmen de prijzen voor woningen in ons land dit jaar 1 procent en volgend jaar 2 procent hoger.

In België zullen de woningprijzen van huizen en appartementen dit jaar met 1 procent en volgend jaar met 2 procent stijgen. Zo luidt althans de prognose van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in een nieuw rapport over de Europese vastgoedmarkt. De aanhoudend zeer lage rente die lenen zeer goedkoop maakt, stimuleert de woningenmarkt en dus de prijzen, luidt het.

Betere jaren op komst

Volgens de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat was er in 2015 in ons land een stabilisering van de huizenprijzen (+0,1 procent), terwijl de gemiddelde prijs van een flat met 1,9 procent steeg. 2016 en 2017 worden volgens S&P dus betere jaren voor de Belgische vastgoedmarkt, met dank aan de 'extreem gunstige financieringsvoorwaarden'. Ook 'een matig economisch herstel' en dalende werkloosheid spelen een gunstige rol.

Woonbonus

De wijzigende woonfiscaliteit in zowel Wallonië als Brussel drukt daarentegen de verwachte prijsstijging. In Wallonië is de woonbonus vanaf dit jaar vervangen door een wooncheque, een geïndividualiseerd belastingvoordeel berekend op basis van het aantal kinderen en het inkomen. In Brussel gaat de woonbonus in 2017 op de schop en komt er in de plaats een korting op de registratierechten.

Elders in Europa

Elders in Europa verwacht S&P veelal een snellere stijging van de woningenprijzen dankzij de lage rente en het economisch herstel. Vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland rekent het ratingbureau op een flinke prijsstijging, met plussen van 5 procent dit jaar. Alleen in Frankrijk voorspelt S&P dit jaar nog geen groei (stagnering), omdat veel huizen hier nog altijd relatief hoog zijn geprijsd. Voor Nederland verwacht S&P dit jaar +3 procent.

 

Bron: Belga/BO

08-01-2016

Openingsactie Immo Primo Mortsel

Ons team van Immo Primo wenst u een schitterend en zorgeloos 2016.

Wij beginnen 2016 alvast met een vliegende start!

Om u van dienst te kunnen zijn in de Zuidrand van Antwerpen zijn wij verheugd met de opening van onze 2de vestiging in Mortsel! Om dit te vieren loopt er heel de maand januari een openingsactie:

Gratis waardebepaling van uw eigendom
Verkoop aan 2% excl. BTW (geen verkoop, geen kosten!)
Gratis EPC én elektriciteitsattest bij verkoop

Kom zeker eens een kijkje nemen in ons nieuw kantoor in Mortsel!

Wenst u uw eigendom te verkopen of verhuren? Contacteer ons voor vrijblijvend advies.

03-12-2015

Verhuurmarkt is sinds 1945 voor het eerst gegroeid

Sedert 2005 zijn er op de private verhuurmarkt in Vlaanderen netto 90.000 verhuurde panden bijgekomen. De jongste tien jaar kromp het aantal verhuurde eengezinswoningen wel met 50.000, maar het aantal verhuurde appartementen steeg met 140.000.

Dat schrijft De Tijd.

Vlaanderen telt bij benadering 557.000 private huurpanden.

Volgens Sien Winters, onderzoekster van het Steunpunt Wonen, gaat het om de eerste groei van de private verhuurmarkt sinds de Tweede Wereldoorlog. De stijging is onder andere te danken aan het groeiende aantal verhuurde nieuwbouwappartementen.

Toch is het twijfelachtig dat dit nieuwe aanbod de spanningen op de huurmarkt kan oplossen. Want betaalbaar wonen is voor huurders een nog nijpender probleem dan voor huiseigenaren. De groep huurders die meer dan een derde van hun inkomen aan de maandelijkse huur moeten besteden, is de voorbije tien jaar aangegroeid tot meer dan de helft. Daarmee groeit de kloof met woningeigenaars. Die besteden gemiddeld 23 procent van hun inkomen aan de maandelijkse woonlasten.

 

Bron: http://trends.knack.be/economie/immo/verhuurmarkt-voor-het-eerst-sinds-1945-gegroeid/article-normal-627423.html

20-08-2015

Meer plek voor vastgoed in Vlaanderen?

Reservegebieden bieden soelaas

Vlaanderen blijft behoefte hebben aan extra woongebied. Tegen 2020 wil de Vlaamse regering plaatsmaken voor 93.000 extra woningen. Om voldoende kavels op de markt te vrijwaren, wil Joke Schauvliege, de Vlaamse minister van Omgeving, de niet-bebouwde woonreservegebieden gebruiken. Het is wel de bedoeling om de beschikbare ruimte op een verstandige manier te gebruiken en Vlaanderen niet ondoordacht vol te bouwen.    

Nieuwe kavels op komst

Wie dacht dat Vlaanderen bijna volgebouwd is, heeft het bij het verkeerde eind. Onze regio telt nog ongeveer 13.750 hectare niet-bebouwd woonreservegebied. Maar de oppervlakte is niet volledig geschikt als woongebied. Daarom heeft de regering beslist om een positieve en negatieve lijst op te stellen.    

Woonreservegebieden: de positieve lijst

De positieve lijst bestaat uit woonreservegebieden die meteen gebruikt kunnen worden. Er is hiervoor geen ruimtelijk uitvoeringsplan nodig, zolang er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De minister wil de nadruk leggen op ‘ruimtelijk rendement’ en ‘meer doen met minder ruimte’. Het komt erop neer dat open ruimte zoveel mogelijk onberoerd wordt gelaten en dat nieuwe kavels een ‘kernversterkend effect’ moeten hebben.   

De negatieve lijst

Een deel van de woonreservegebieden is niet geschikt als woongebied. Die ruimte wordt dan ook niet opgenomen in het nieuwe initiatief.

Het gaat onder andere over:

  • gebieden met overstromingsgevaar
  • gebieden die niet grenzen aan een ander woongebied
  • kustduinen
  • gronden gelegen aan speciale habitat- of vogelbeschermingszone

Het zou in totaal om een aantal honderd hectare onbebouwd reservegebied gaan.

Woonbeleidsplan 2050

De Vlaamse regering heeft nog geen oordeel geveld over alle woonreservegebieden. Ze is namelijk bezig met het uitwerken met een globaal plan dat ‘ruimte voor wonen’ als naam meekreeg. Daarin zijn de belangrijkste krijtlijnen opgenomen van het Vlaamse woonbeleid tot 2050.    

 

Bron: http://www.logic-immo.be/nl/immo-nieuws/meer-plek-voor-vastgoed-in-vlaanderen-26013.html